KGHM doceniony – wyjątkowy medal Merentibus za zasługi dla Zamku Królewskiego w Warszawie

19 października 2020 r.

Zamek Królewski w Warszawie, którego mecenasem jest KGHM Polska Miedź S.A., udostępnił dla zwiedzających Apartamenty Księcia Józefa Poniatowskiego w nowej odsłonie. Podczas otwarcia Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM odebrał złoty medal Merentibus dla osób najbardziej zasłużonych dla Zamku.

Medal Merentibus wręczył Prezesowi KGHM dyrektor Zamku prof. Wojciech Fałkowski. Pierwszy raz w powojennej historii zabytku przyznana została złota edycja odznaczenia.

- Stara średniowieczna maksyma głosi, że sztuka jest cenniejsza niż złoto. Właśnie dlatego Zamek Królewski w Warszawie przyznaje złoty medal „Za zasługi” swojemu hojnemu mecenasowi, który pomaga nam w dbaniu o najcenniejsze dzieła sztuki i rzemiosła. Zgromadzone na Zamku zabytki świadczą o wspaniałej polskiej historii i tworzą znakomitą kolekcję artystyczną, która dzięki KGHM Polska Miedź stale się powiększa i może być udostępniana szerokiej publiczności – mówił prof. Wojciech Fałkowski.

- Konsekwentnie budujemy naszą biznesową pozycję. Jednak współcześni giganci rynku biorą odpowiedzialność nie tylko za dobre wyniki ekonomiczne. Mamy ogromny wpływ na polską gospodarkę. Czujemy się odpowiedzialni również za wspieranie polskiej kultury. Zamek Królewski w Warszawie to prawdziwa perła dziedzictwa i kultury naszego kraju. Przyjmuję to wyróżnienie w imieniu całej społeczności KGHM – powiedział Marcin Chludziński, Prezes Zarządu KGHM Polska Miedź S.A.

Medal Merentibus, czyli Zasłużonym został zainicjowany przez króla Stanisława Augusta w 1766 roku. Był wręczany przez króla przez cały okres jego panowania za rozmaite zasługi, często na polu nauki czy sztuki. Egzemplarze srebrneod 1991 roku otrzymywali m.in. najważniejsi darczyńcy. Pierwszym obdarowanym był papież Jan Paweł II.

Obecny medal został zaprojektowany przez Ewę Olszewską-Borys. Na jego awersie przedstawiony jest Apollo, który wieńczy jedną z zamkowych rzeźb. Na rewersie odznaczenia znajduje się widok Zamku od strony zachodniej z mostem gotyckim na pierwszym planie.

Historyczne apartamenty dla zwiedzających

Podczas uroczystości w Zamku Królewskim w pałacu Pod Blachą otwarty został Apartament księcia Józefa Poniatowskiego w nowej odsłonie. Wyposażenie zostało uzupełnione o przedmioty użytkowe, dzieła sztuki, militaria, archiwalia i wiele cennych pamiątek z epoki wojen napoleońskich.

KGHM objął Zamek Królewski swoim mecenatem w 2019 roku. Obiekt obchodził wtedy 400-lecie ukończenia przebudowy podjętej na zlecenie króla Zygmunta III Wazy.

kghm